onsdag 10 februari 2010

Tuva Novotny

Tuva Moa Matilda Karolina Novotny Hedström, född 21 december 1979 i Matteus församling i Stockholm, är en svensk skådespelerska och sångerska. Numera bosatt i Köpenhamn, Danmark. Dotter till skådespelerskan och skulptrisen Barbro Hedström och den tjeckiske regissören David Novotny.



Namnet Tuva fick hon från en indianbok där tuva nasavi betydde "universums centrum". Hon kan tala tjeckiska eftersom pappan är från Prag i Tjeckien och Ingrid Bergman är en av Tuvas förebilder.

Även om hon föddes i Stockholm, så växte hon upp i Åmot utanför Arvika i Värmland. Från barndomsåren spelade Tuva såväl teater som dansade klassisk balett. I sin tidiga ungdom spelade hon i diverse musikband.

Hon flyttade tillbaka till Stockholm där hon bl.a. gick teaterlinjen med musik-inriktning vid S:t Eriks gymnasium.

TV-karriären inleddes med några roller i SVT:s ungdomsprogram Bullens brevfilmsinslag. Men hon fick sitt genombrott som Nora i TV 4-såpan Skilda världar 1996-2000.

Något hon skäms över var när hon 1997 blev erbjuden 75.000 kronor för att vara bartender och DJ en helg i Västerås och Luleå, för då hon kom dit insåg hon att det var ett tobaksbolag som sponsrade festen.

Tuva Novotny flyttade senare till Tjeckien för att vidareutbilda sig, men avbröt studierna.

Sedan dess har hon medverkat i många svenska filmer, TV-serier och pjäser samt även filmer från bland annat Danmark, England, Tjeckien, Nya Zeeland, och Nederländerna/Japan. I flera av filmerna agerar hon en destruktiv, psykotisk eller bräcklig rollkaraktär.

2003 hade hon även stor framgång på scen i pjäsen Limbo på Stockholms stadsteater.

Den 23 november 2004 utnämndes hon av prins Joachim av Danmark till en av fyra svenska H.C. Andersen-ambassadörer för att fira författarens 200-årsdag år 2005.

Sommaren 2006 var hon en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.

De senaste åren har hon tillbringat mycket tid i Oslo och Köpenhamn. Hon är ofta på resande fot i samband med jobb, men föredrar att vara hemma i lägenheten på fritiden. Hon är gift med danska äventyraren Nicolai Bjerrum Lersbryggen och 2007 föddes dottern Ella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar