måndag 22 februari 2010

Vanna Rosenberg

Vanna Rosenberg, Vanna Felicia Rosenberg Synnerholm, född 3 april 1973 i Farsta, Stockholm, är en svensk skådespelerska. Hon är dotter till journalisten Göran Rosenberg och dramapedagogen Annika Isaksson.



Rosenberg började med teater i liten skala redan på dagis. Hennes mamma jobbade som dramapedagog och hela dagiset fick vara med i barnprogrammet Du måste förstå att jag älskar Fantomen som sändes julen 1981. Rosenberg var också med i Vår teater i Högdalen.[1] På gymnasiet gick hon 3-årig samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning. Hon hade också en mindre roll i långfilmen Agnes Cecilia från 1991.



Rosenberg var medlem i dansmusikgruppen AdAstra där hon och hennes klasskamrat från gymnasiet, Åsa Schmalenbach, var sångerskor. Gruppen släppte sitt debutalbum hösten 1994 och gjorde en kort Sverigeturné.[2]. Efteråt har Rosenberg förklarat att det inte alls var hennes grej att sjunga i ett band.



Hösten 1994 fick hon också stor uppmärksamhet för sin roll som Sonja, den glada ägaren till glassbaren, i Ulf Malmros TV-serie Rapport till himlen. Hösten 1994 spelade hon dessutom in långfilmen En på miljonen.

1997 började Rosenberg på Teaterhögskolan i Stockholm och kombinerade det med både pjäser, revyer och filmer. 2001 återvände hon till musiken och spelade in en skiva med Tomas Hirdman.[4] Samma år fick hon också Guldmasken för sin roll i farsen Maken till fruar.

2002 var det tänkt att Rosenberg skulle spela den kvinnliga huvudrollen i musikalen Singin' in the Rain på Oscarsteatern.[5] Projektet blev dock uppskjutet och när musikalen hade premiär hösten 2006 hade Hanna Lindblad den kvinnliga huvudrollen.

I TV-serien Kvarteret Skatan fick Rosenberg återigen möjlighet att spela komedi. I barnprogrammet Allt och lite till spelade Rosenberg den pedantiska Vivianne D Ångström, prenumerant på tidningen "Linjal och exakt vetenskap", mot Elisabet Carlsson och Jacob Ericksson

Vanna Rosenberg är gift med filmproducenten Ulf Synnerholm.[

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar